दुतावासलाई वारम्वार सोधिएका प्रश्न र दुतावासको उत्तरहरु
१. कम्पनीले समयमा तलब नदिएमा के गर्ने ?
उत्तर– सनैया स्थित लेबर डिपार्टमेन्टमा गएर निवेदन गर्ने ।

२. लेबर डिपार्टमेण्टमा निवेदन गर्न के गर्नु पर्छ ?
उत्तर– आफ्नो कतारी परिचय पत्रको फोटोकपी, सो नभए भिसा कपी, सो पनि नभएमा पासपोर्ट कपी अथवा सम्झौता पत्र सहित अरबिक भाषामा लेखिएको निवेदन लिएर सनैया स्थित लेबरकोर्टमा निवेदन दिन जानु पर्दछ ।

३. अरबिक भाषामा लेखिएको निवेदन कहाँ पाउन सकिन्छ ?
उत्तर– नेपाली राजदूतावास, अबुहमरमा आएर अरबिक भाषामा निवेदन लेखाउन सकिन्छ ।

४. नेपालमा भने अनुसार वा सम्झौता पत्रमा लेखिए बमोजिम सेवा सुविधा तथा तलब नपाएमा के गर्ने ?
उत्तर– सम्झौता पत्र सहित सनैया स्थित लेबर कोर्टमा गएर निवेदन गर्ने ।

५. कम्पनीको क्याम्प राम्रो नभएमा,पानी बिजुलीको समस्या भएमा, वा अन्य कुनै पूर्वाधार नभएमा अथवा चित्त नबुझेमा के गर्ने ?
उत्तर– सर्बप्रथम कम्पनीको सम्वन्धित ब्यक्तिलाई खवर गर्ने । कम्पनीको व्यक्तिबाट सुनुवाई नभएको खण्डमा लेबरकोर्टमा गई निवेदन गर्ने ।

६. कम्पनीको क्याम्पबाट निस्कन वा नबस्न भनेर कसैले दवाव दिएमा, जवरजस्ती गरेमा वा कुटपिट गर्ने प्रयास गरेमा वा गरेमा के गर्ने ?
उत्तर– कतारी प्रहरीको निशुल्क टेलिफोन नं. ९९९ मा खबर गर्ने ।

७. आफ्नो करार अवधि सकाएर घरजान चाहेमा के गर्ने ?
उत्तर– आफुले काम गरेको कम्पनीमा राजीनामा पेश गर्ने र सो को प्रतिलिपि आफुसँग राख्ने ।

८. राजीनामा दिएर पनि कम्पनीले घर नपठाएमा के गर्ने ?
उत्तर– राजीनामा दिएको मितिले १ महिना सम्म कम्पनीमा काम गर्नु पर्ने हुन्छ । राजीनामा दिएको १ महिना पछि पनि कम्पनीले घर नपठाएमा राजीनामाको फोटोकपी सहित लेबरकोर्टमा गएर निवेदन दिने ।
 
९. २ वर्ष करार अवधि सकिएर घरफिर्ता हुँदा के कति रकम तथा सुविधा पाउन सकिन्छ ?
उत्तर– – पाउन बाँकी रहेको तलब रकम,
– पाउन बाँकी रहेको ओभर टाईमको रकम,
– घर फिर्ता हुनको लागि हवाई टिकट,
– सेवाको अन्त्यमा End of service (Bonus) वा Gratuity वापत तथा छुट्टि वापतको रकम (Leave Pay) ।
सेवाको अन्त्यमा End of service (Bonus/Graduaty) को हिसाव गर्ने तरिका
Basic Salary ÷  ३० x २१ दिन  x २ बर्ष

उदाहरणको लागि
यदि
Basic Salary QR १००० प्रति महिना छ भने, 
१००० ÷ ३० = ३३.३३ प्रति दिन
३३.३३ X २१ दिन = ६९९.९९ प्रति वर्ष X २ = १३९९.९९

छुट्टि वापतको रकम  (Leave pay) को हिसाव गर्ने तरिका
Basic Salary QR १००० प्रति महिना छ भने, 
१००० ÷ ३० = ३३.३३ प्रति दिन
३३.३३ x २१ दिन = ६९९.९९ प्रति वर्ष x २ = १३९९.९९

१०. कतै बाहिर निस्कदा वा घुम्न जाँदा अथवा काममा जाँदा के के कागजात साथमा राख्नु पर्दछ ?
उत्तर– आफ्नो कतारी परिचय पत्र वा सो को फोटोकपी, सो नभए भिसा कपी, सो पनि नभएमा पासपोर्ट वा पासपोर्टको फोटोकपी र कम्पनीको फोरमेन अथवा म्यानेजर वा मन्दुपको टेलिफोन नम्बर ।

११. काम गर्दाको अवस्थामा काममा, सडकमा वा अन्यत्र कतै दुर्घटना भएमा के गर्ने ?
उत्तर– विमा (Insurance) वापतको रकमको लागि कम्पनीसँग सम्पर्क गर्ने । यदि कम्पनीले दिन ईन्कार गरेमा वा आलटाल गरेमा अस्पतालको Medical Report सहित नेपाली राजदूतावासमा सम्पर्क गर्ने र प्राप्त सल्लाह अनुसार प्रकिया अगाडी बढाउने ।

१२. विमा (Insurance)  वापतको रकमको लागी दावी कहिले सम्म गर्न सकिन्छ ?
उत्तर– दुर्घटना भै अस्पतालबाट Discharge भएको १ वर्ष भित्र बिमा (Insurance) वापतको रकमको लागी दावी गरिसक्नु पर्दछ । १ वर्ष नाघेमा सो रकमको दावी गर्न पाईदैन ।

१३. Cancel गएको कति समयमा अर्को कम्पनीमा फिर्ता आउन सकिन्छ ?
उत्तर– Cancel गएको २ बर्ष पछी कतार आउन सकिन्छ । तर कम्पनीले नो अब्जेक्सन (No Objection) पत्र दिएको अवस्थामा नेपाल फर्किए पछि तत्काल कतार आउन सकिन्छ ।

१४. छुट्टी गएको खण्डमा अर्को कम्पनीमा कहिले आउन सकिन्छ ?
उत्तर– छुट्टी गएको खण्डमा भिसा सकिएको २ वर्ष पछि आउन सकिन्छ ।

१५. कम्पनी बदल्न (Change) को लागि चाहिने चारित्रिक प्रमाणपत्र (Character Certificate) लिन दूतावासमा के के कागजातहरु पेश गर्नु पर्दछ ?
– जान चाहेको कम्पनीको जब अफर लेटर र सो को फोटोकपी
– जान चाहेको कम्पनीको कम्प्युटर कार्डको फोटोकपी
– पुरानो कम्पनीको नो अब्जेक्सन लेटरको फोटोकपी
– पासपोर्टको फोटोकपी
– कतारी आईडीको फोटोकपी
– पासपोर्ट साईजको फोटो २ प्रति
– राजस्व दस्तुर क. रि. ४०
 
ख्याल गर्नुपर्ने कुराहरु
– कसैसंग झै झगडा, मारपिट नगर्ने ।
– मादक पदार्थको सेवन नगर्ने ।
– कानूनद्धारा बन्देज लगाईएको वा गैरकानूनी क्रियाकलापहरु नगर्ने र कतै भैरहेको भए त्यसमा सरिक नहुने ।
लगनसील र ईमान्दारिताका साथ काम गर्ने ।
– कहि कतै कुनै साथीको दुर्घटना वा मृत्यु भएको थाहा भएमा सत्य विवरणहरु सर्वप्रथम नजिकको पुलिसलाई यथाशिघ्र खबर गर्ने र नेपाली राजदूतावासलाई पनि जानकारी गराउने ।
 
कतारस्थीत नेपाली दुतावासको वेभसाइटबाट 
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

प्रतिक्रिया

सम्बन्धित खवर

ताजा समाचार

लोकप्रिय

Custom Fields: